Antwoord & Advies

De taken van een kraamverzorgende: wat kun je verwachten?

Geschreven door Yvanka Bekker | Oct 26, 2023 1:24:17 PM

Kraamhulp, kraamverzorgster of kraamverzorgende. Iedereen gebruikt een andere naam. Echter wordt het woord kraamhulp bijna niet meer gebruikt, omdat de kraamverzorgende zoveel meer is dan een hulp. Een kraamverzorgende heeft tijdens de kraamtijd een belangrijke taak in het gezin. Wat deze taken zijn, lees in in dit artikel.

Wat is een kraamverzorgende?

Een kraamverzorgende is een professional die ondersteuning biedt aan gezinnen tijdens de kraamperiode. Tijdens deze periode krijgt het gezin extra zorg en begeleiding om te wennen aan de komst van de pasgeboren baby. De kraamverzorgende heeft als doel om de gezondheid en het welzijn van zowel de moeder als de baby te waarborgen. Tijdens de kraamtijd speelt een kraamverzorgende een essentiële rol in het creëren van een veilige en comfortabele omgeving voor het gezin.

Daarnaast biedt een kraamverzorgende ook emotionele en praktische ondersteuning aan de ouders. Ze staat klaar om vragen te beantwoorden, advies te geven en de ouders te helpen bij de verzorging van de baby. Een kraamverzorgende is opgeleid om te zorgen voor een goede start van het gezin na de geboorte.

De zorg voor de pasgeboren baby

Een van de belangrijkste taken van een kraamverzorgende is de zorg voor de pasgeboren baby. De kraamverzorgende helpt bij het baden, voeden en verschonen van de baby. Houdt de gezondheid en ontwikkeling van de baby goed in de gaten. Bijvoorbeeld door regelmatig de temparatuur, het gewicht en de ademhaling van de baby te controleren. Eventuele afwijkingen worden gerapporteerd aan de verloskundige of arts. De kraamverzorgende zorgt er natuurlijk ook voor dat de baby op een veilige en hygiënische manie wordt verzorgd. 

Ook biedt de kraamverzorgende ondersteuning bij borstvoeding. En helpt ze de moeder bij het aanleggen van de baby of geeft het ondersteuning bij het bieden van flesvoeding. 

Ondersteuning bieden aan de moeder

Naast de zorg voor de baby, biedt een kraamverzorgende ook ondersteuning aan de moeder. Ze helpt bij het herstel van de bevalling en zorgt ervoor dat de moeder voldoende rust krijgt. De kraamverzorgende geeft advies over de juiste voeding en verzorging voor de moeder. Zorgt ze ervoor dat de moeder zich comfortabel voelt in haar nieuwe rol als ouder. En biedt het ondersteuning bij het opbouwen van een band tussen moeder en baby. Zo moedigt de kraamverzorgende de moeder aan om tijd door te brengen met de baby. Helpt ze bij het geven van huid-op-huidcontact en stimuleert ze het geven van liefdevolle aandacht aan de baby.

Huishoudelijke taken

Naast de zorg voor de moeder en de baby, voert een kraamverzorgende ook licht huishoudelijke taken uit. De kraamverzorgende waarborgt de hygiëne. Zo maakt de kraamverzorgende dagelijks het toilet en de douche schoon. Bij voldoende tijd, naast de zorg voor de moeder en baby wordt de was gedaan en gestofzuigd. Het doel van de huishoudelijke taken is om het gezin een rustige en ontspannen kraamperiode te bieden. 

Voorlichting en advies geven

Een kraamverzorgende speelt ook een belangrijke rol in het geven van voorlichting en advies aan het gezin. De kraamverzorgende informeert de ouders over de verzorging en ontwikkeling van de baby. Geeft tips en advies over borstvoeding of flesvoeding. Ook kan de kraamverzorgende vragen beantwoorden van ouders, informatie geven over anticonceptie na de bevalling en biedt het wanneer nodig nazorg.

Daarnaast geeft de kraamverzorgende ook voorlichting over veiligheid in huis. Zoals het voorkomen van wiegendood en het veilig slapen van de baby. Ook zorgt de kraamverzorgende ervoor dat de ouders goed geïnformeerd zijn en de juiste kennis in huis hebben om de baby op een veilige en gezonde manier op te voeden.